Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Se tävlingen
  • Hem /

Se Mack-SM 2023

Här kan du se hur det gick till när Mack-SM 2023 avgjordes!

 “Risit bättre”, skapad av Saga Thyrberg från Stockholm, kammar hem titeln som Sveriges bästa macka 2023! Detta står klart efter en rungande final i Sveriges mest prestigefulla smörgås-tävling på Stockholmsmässan. Vinnarbidraget är sammansatt av smakelement med inspiration från Japan – något som ligger nära hjärtat för skaparen Saga, som tidigare har arbetat som sushikock.

Efter en intensiv final håller Saga Thyrberg i den silverskimrande vinnarpokalen med ett stort leende. Vinnarmackan har sin grund i ett grötbröd, där gröten har ersatts av ris. Det har därefter toppats av en kyckling som marinerats i miso, soja, gochujang och vitlök, en wasabipesto, misoslaw och picklade morötter. Pricken över i:et är toppingen av friterade risnudlar som står för crunchen. Kärleken till det asiatiska köket är vad som har inspirerat Saga till vinnarbidraget.

Juryns motivering lyder:

“Med en symfoni av fantastisk smak och elegans förenar denna macka två kulturer i ett bröd av spännande textur. Varje bit avslöjar en mosaik av tydliga smaker, omslutna i ett visuellt vackert och tydligt koncept, likt en målning som smakar lika bra som den ser ut”, säger Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer.

“Det känns jättejätteroligt att ha vunnit – jag är så glad! Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Jag har länge velat ställa upp och tävla och nu var rätt tid för mig att vara med. Jag tror att jag vann för att jag lyckades sätta smakerna – och för att min macka är ganska nytänkande. Jag hade ju ungefär en sekund till godo i tävlingen, så jag är extremt stolt”, säger vinnaren Saga Thyrberg.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. Under tävlingsdagen har finalisterna i uppgift att på endast 45 minuter skapa 20 likadana mackor. Dessa mackor bedöms  därefter av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

– I över tjugo år har Sveriges bagare & konditorer arrangerat Mack-SM. År efter år tar finalisternas bidrag olika riktningar, men i varje tävling finns en röd tråd. De tävlandes hantverksskicklighet och förmåga att skapa en välsmakande upplevelse, där ett genuint gott och kvalitativt bröd alltid står i centrum. Vi hoppas på att få se fler nytänkande mackor på de svenska lunchborden! säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Placeringar Mack-SM 2023

1. “Risit bättre” av Saga Thyrberg, Villa Källhagen, Stockholm

2.“Gästriklands riviera” av Felicia Wallström, Hansens Café och Bageri, Sandviken

3.“Det kulinariska mötet” av Eden Mengisteab Habteab, Afroswede bageri och konditori, Karlstad

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning: 

4. “Veggiemagisk” av Ida Berglund, Nya Hanséns Konditori, Piteå
4. “Krämig mozzarelladröm” av Amanda Berggren, Konditori Linnéa, Hässleholm
 
Juryn består av:

Cassandra Persson, juryordförande och medlem i Svenska Bagarlandslaget. Bagerichef på Sweets by Camilla.
Lina Lundkvist, vinnare av Mack-SM 2022. 
Mattias Jogmark, coach i Svenska Juniorbagarlandslaget. Arbetar på Lillebrors Bageri. 
Maria Sitell, dietist och kommunikationschef Brödinstitutet.
Christian Eek, representant från sponsor KåKå. Bagare och konditor.

Om Mack-SM
Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har drygt 400 medlemsföretag. Vinnaren av Mack-SM 2023 får 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte. Mer information om finalister och tävlingsmackor finns på: www.macksm.se