Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Om Mack-SM
  • Hem /

I Mack-SM koras Sveriges bästa macka

Mack-SM startades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord, Sveriges bästa macka. 

 

 

Tävlingen har sedan starten 2002 successivt förändrats och blivit mer utmanande. Det första året som tävlingen genomfördes fick finalisterna ta med sig en färdig macka till juryn. År 2006 fick finalisterna på plats producera 20 stycken mackor på 45 minuter. Intresset från media för Mack-SM var stort redan från början, men under de senaste åren har detta intresse accelererat ytterligare.

Tävlingen är främst avsedd för konditorer, bagare och kallskänkor. Tanken är att Sveriges bästa macka säljs på ett café, i ett bageri eller konditori. 

Tävlingsregler

Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, effektiviteten i tillverkningen och tolkning av tema. Uppgiften är att skapa en macka. Med brödet som utgångspunkt ska mackan vara mättande och nyttig. Sen får din kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Råvarorna väljer du själv.  

Juryn bedömer:

* Brödet

* Smak

* Utseende

* Helhetstänk/koncept

* Hygien

* Effektiv tillverkning/kalkyl

* Tolkning av tema 

 

Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.

I tävlingsreglerna finns detaljerad information om bedömning och

Mer information om hur tävlingen går till och anmälan hittar du här!