Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Om Mack-SM
  • Hem /

I Mack-SM koras Sveriges bästa macka

Mack-SM startades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer år 2002 och syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord Sveriges bästa macka.

Tävlingen har successivt förändrats och blivit tuffare under åren. Det första året som tävlingen genomfördes fick finalisterna ta med sig en färdig macka till juryn. År 2006 fick finalisterna på plats producera 20 stycken mackor på 45 minuter. Intresset från media för Mack-SM var stort redan från början, men under de senaste åren har detta intresse accelererat ytterligare.

Tävlingen är främst avsedd för kallskänkor, konditorer och bagare. Men egentligen är det ”själva mackan” som tävlar i Mack-SM, så den som tycker sig ha en intressant macka kan skicka in sitt bidrag. Dock ingår kriterier som kalkyl och recept eftersom mackan ska kunna tillverkas och säljas. Tanken är att man ska kunna handla Sveriges bästa macka på ett café, i ett bageri eller konditori.

Tävlingsregler

Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Uppgiften är att skapa en lunchmacka. Med bröd som bas ska lunchen vara mättande och nyttig. Sen får din kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Råvarorna väljer du själv.  

Juryn bedömer:

* Brödet

* Smak

* Utseende

* Helhetstänk/koncept

* Hygien

* Effektiv tillverkning/kalkyl

 

Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.

 

Mer information om hur tävlingen går till och anmälan hittar du här!