Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Tävlingsregler 2024

Mack-SM startades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord, Sveriges bästa macka.

Tävlingen är främst avsedd för konditorer, bagare och kallskänkor. Tanken är att Sveriges bästa macka säljs på ett café, i ett bageri eller konditori. 

 

Regler

Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, effektiviteten i tillverkningen och tolkning av tema. Uppgiften är att skapa en macka. Med brödet som utgångspunkt ska lunchen vara mättande och nyttig. Sen får din kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Råvarorna väljer du själv.  

Juryn bedömer följande kriterier:

  • Brödet

  • Smak

  • Utseende

  • Helhetstänk/koncept

  • Hygien

  • Effektiv tillverkning/kalkyl
  • Tolkning av tema

I finalen ska mackan tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka. 

Finalisterna får tillgång till arbetsbänken 15 minuter före start för att ställa upp maskiner, plocka fram råvaror samt starta eventuell fritös. Inget annat får förberedas under de 15 minutrarna. 

Bedömningskriterier/poäng 

Bröd 30 
Smak efter recept 20 
Utseende 20
Koncept/ny-tänk 20 
Kostnadseffektiv tillverkning (kalkyl) 10 
Hygien 10 
Tema 10 

Totalt 120 p

Vinsten kan ej bytas mot kontanter, varor eller andra tjänster. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryns beslut kan inte överklagas.