Mack-SM 2024 arrangeras den 9 november på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Här kan du läsa mer om upplägget av årets tävling.
Den 9 november 2024 korades Sveriges godaste macka. Tävlingen syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord, Sveriges bästa macka.
Hålltider för Mack-SM 9 november
Kl. 10.00 mässan öppnar
Kl. 10.15 start Sam Adra
Kl. 10.25 start Stina Olovsson
Kl. 10.35 start Olga Andersson
Kl. 10.45 start Eva Perpåls
Kl. 10.55 start Ann Brännborn
Kl. 11.00 slut Sam Adra
Kl. 11.10 slut Stina Olovsson
Kl. 11.20 slut Olga Andersson
Kl. 11.30 slut Eva Perpåls
Kl. 11.40 slut Ann Brännborn
Kl. 13.00 prisutdelning
Delar av finalen kommer att livesändas via Instagram @sverigesbagarekonditorers
Tema "Städer"
I årets tävling Mack-SM är temat "Städer". Möjligheterna är många och låt dina idéer skapa en unik och inspirerande tolkning. Tänker du kanske på staden där du växte upp, ett resmål du aldrig kommer glömma eller någon annan stad du blir influerad av? Oavsett vilken stad du väljer är nyckeln att låta fantasin och kreativiteten ligga till grund för ditt verk.
20 mackor på 45 minuter
Under tävlingen bedömer en jury smak, utseende, nyttighet, nytänkande, effektiviteten i tillverkningen samt tolkning av tema.
Uppgiften är att skapa en macka. Med bröd som utgångspunkt ska mackan vara mättande och nyttig. Sen får din kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Råvarorna bestämmer du själv.
Tävlingsregler
Juryn bedömer: 1. Brödet 2. Smak efter recept 3. Utseende 4. Helhetstänk/koncept 5. Effektiv tillverkning/kalkyl 6. Hygien 7. Tolkning av tema.
Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Vi tillåter även att långbakade grönsaker får tas med (obs dock ej kokta). Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.
Ni får tillgång till er arbetsbänk 15 minuter innan start för att ställa upp maskiner, plocka fram era råvaror samt starta eventuell fritös. Inget annat får förberedas under de 15 minutrarna.