Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Finalister 2024
  • Hem /

Finalister Mack-SM 2024

“Pita Pocket” av Hosam ”Sam” Adra, Soustainaboule, Kista

Hosam ”Sam” Adra, 34 år, är född och uppvuxen i Australien. Efter en tur i reklamvärlden följde Sam för tio år sedan sitt hjärta och har arbetat med mat ända sen dess. Han brinner för hållbarhet och att driva förändring kring slöseri och ineffektivitet inom restaurang och livsmedelssystemet. Svinn är inget för Sam.

Sam har med sitt bidrag ”Pita pocket” tagit fram en snabbmatsmacka inspirerad av mackor från världens alla hörn. ”Pita pocket” är fylld med vitlökssås, hummus, friterad burmese-tofu (en tofu gjord på svenska linser), sallad, salsa och en speciellt framtagen tomat och chilisås gjord på syrade grönsaker från grunden. Mackan toppas sedan med fermenterade rotfrukter, solros- och sesamfrön och en kryddbukett av mynta, bladpersilja och salladslök.

"När jag tänker på städer och mat tänker jag direkt på snabbmat. Stadsbefolkningens snabba livsstil. Vår macka tar en helt ny snurr på snabbmat med inflytande från hela världen. Den är inspirerad av de städer där alla fantastiska snabbmatsmackor fötts som Banh Mi från Ho Chi Minh City, Philly Cheesesteak från Philadelphia och Croque Monsieur från Paris. Vår ”Pita Pocket” är skapad i Kista så nu vill vi med Mack-SM sätta den på samma mackkarta.”

“Berlin” av Olga Andersson, Hans hantverksbageri & konditori, Bodafors

Olga Andersson, 31 år, bosatt i Forserum sedan många år. Efter sin examen som bagare och konditor arbetade hon i närmare tio år inom olika bagerier innan beslutet om att starta eget tillsammans med sin man kom till.

Olgas bidrag är en lokal tolkning av Berlins favoriträtt currywurst men i mackformat. Ett mustigt rågbröd med riven potatis, toppad med basilika och tomatsås, en fräsch surkålssallad, rådjursfilé kryddad med curry, en färskost på timjan, sauterad sparris och krispiga sockerärtor på toppen.

"Jag älskar Mack SM, jag har varit med en gång förut och det är världens roligaste tävling att delta i. Mitt bidrag är inspirerat av två personer, min svärfar Hans och Rolf Lehman, som båda flydde från Tyskland till Sverige. Det arvet tar jag med mig och har därför valt att tolka Berlins mest populära maträtt, currywursten. Jag hoppas att min macka blir en fortsatt påminnelse om den resa som Hans och Rolf Lehman gjorde."

“Mina drömmars stad” av Ann Brännborn, Brännborns, Broby

Ann Brännborn, 35 år, är född och uppvuxen i Broby. Efter sin examen som trädgårdsingenjör skolade hon om sig och har sedan 11 år jobbat som kallskänka jämte sin moster. De driver nu Brännborns i Broby och Ann ser sin moster som sin alldeles egen Mr Miyagi som lärt henne alla tips och tricks inom bageri.

Ann har ända sedan hon var liten haft en stor passion för bakning och allt som är gott. Finalistmackan ”Mina drömmars stad” är en dröm bestående av en surdeg på vete och råg med kulturspannmål som gör brödet extra spännande. I kombination med chilismör, pumpakräm, friterad rödbeta och palsternacka toppade av de syrliga aroniabären och sirapsrostade valnötter uppfyller mackan alla önskemål på olika texturer och härliga smaker.

"Det är min första gång i Mack SM och jag ser med spänning fram emot att tävla. För mig är ”Mina drömmars stad” en plats där godhet och mjukhet råder, en plats full av liv och glädje. En plats med spännande möten av alla de slag. Denna känsla vill jag att min macka ska ge när man tar sig en tugga. Precis som staden tillåter och lyfter fram alla så framhäver smakerna i mackan varandra och om jag får säga det själv så är det en riktig vinnarmacka."

“Gyllene macka” av Stina Olovsson, Thimons konditori, Aneby

Stina Olovsson, 32 år, är född och uppvuxen i Tranås. Efter sin utbildning på Hotell & restaurang fastnade Stina ganska direkt för kallskänkeyrket. Hon har provat både storkök och konditori men landade slutligen på Thimons konditori där hon stortrivs.  

Stina har allt sedan barnsben varit intresserad av matlagning och att kombinera olika smaker som berättar en historia, vilket är en gemensam nämnare för flera av finalisterna. Hennes ”Gyllene macka” som består av ett saftigt cashewbröd toppat med smörstekta gyllene kantareller som minner om barndomens skogar i Adelöv, och hemodlade inlagda tomater och parmachips binds ihop med ett timjansmör och en rostad tryffelaioli till en höstig macka.

 "Min tanke med min ”Gyllene macka” är att spegla olika platser och minnen som jag har haft i mitt liv. En plats som betytt och betyder mycket är mitt barndomshem i Adelöv, platsen där skogarna kryllade av skogens guld och än idag återvänder jag dit för att plocka flera liter varje år. Kombinationen med Cashew och de inlagda tomaterna med det kryddiga smöret och den härliga tryffelaiolin tar mig direkt tillbaka dit. Mackan speglar mig väldigt mycket, både vem jag är och vad jag gillar. Självklart skulle det vara jätteroligt att vinna Mack-SM, jag har tävlat en gång förut i tävlingen och tänker att nu ska jag få min revansch."

“Bondbönan kommer till stan” av Eva Perpåls, Växtzon 4, Valbo

Eva Perpåls, 48 år, är född och uppvuxen i Valbo utanför Gävle. Eva har en väldigt bred erfarenhet och utbildning, bl.a. Center for Visual Art i Sydafrika, hem- och konsumentkunskapslärare i Umeå samt trädgårdsmästare i Dingle. Idag driver hon cafét och trädgårdshandeln Växtzon 4 i Valbo. Mat och konst har alltid intresserat Eva och nu hoppas hon med sin macka ”Bondbönan kommer till stan” visa på sin mångfacetterade kunskap där det visuella möter hennes spännande kombination av smaker.  

Mackan ”Bondbönan kommer till stan” består av en vetesurdeg, en bondbönspesto, chilimarinerade räkor och fermenterade grönsaker i form av morot, syrad rödlök och rödkål. Tanken med mackan är att visa på ett billigt men näringsrikt alternativ som dignar av fräscha smaker direkt från trädgården.

"Bondbönan är en surdegsklämma fylld med lantliga smaker och stadens heta puls. Jag ville göra en lantlig lunchmacka to go i stan som är både matig och nyttig med råvaror som finns året om. Min tanke är att billig snabbmat kan få vara både näringsriktig och vacker att se på. Man äter ju alltid först med ögat och jag kombinerar gärna min konstbakgrund med min vision som mackmakare."