Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

10 november 2021

Grön Macka är namnet på Sveriges bästa macka

Efter en intensiv final i Mack-SM 2021 står det klart att Mikaela Eliasson, Solna, nu kan titulera sig som Sveriges bästa mack-makare. Med “Grön macka” kammade hon hem vinsten och mackan är en hyllning till svensk matkulturs två trotjänare, lök och potatis. Finalen avgjordes under onsdagen på Stockholmsmässan.

Det är de enkla och helt veganska ingredienserna som utgör “Grön macka”, skapad av Mikaela Eliasson, 25 år, från Haga Schweizeri i Stockholm. Fyllig rostad vegansk lökmajonnäs, två friterade lökringar, syrligheten från syrad lök och potatiskrisp. Allt detta mellan två skivor bröd gjorda på algot- och Ölandsvete med, just det, potatis och vacker potatisgalette på toppen.

 

Mack-SM 2021 avgjordes under onsdagen  framför en imponerad publik och jury på Stockholmsmässan. I matsammanhang är Mack-SM 2021 Mikaela Eliassons första tävlingserfarenhet. 

Juryns motivering lyder:

Att med de enklaste och minst ansedda råvarorna skapa en så raffinerad och spännande macka som känns både exklusiv och vacker kräver en hög nivå av yrkesskicklighet och kreativitet. Den här mackan tar matarvet till framtiden

- Jag är superglad och stolt! Jag har verkligen jobbat hårt med den här mackan för att få den moffig och mättande. Potatis och lök är två ingredienser som verkligen kan skapa guld. Det var bara vinst som gällde och jag är jättenöjd. “Grön macka”, är till färgen kanske inte är speciellt grön, men är ändå ett väldigt grönt alternativ då den är skapad av två så hållbara råvaror. Med min macka har jag verkligen kombinerat det bästa av två världar, moff och miljövänligt, säger Mikaela Eliasson, vinnare av Mack-SM 2021.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning till mackan som måltid. I årets mästerskap höll sig trenden kring hållbarhet stark, där finalbidragen dominerades av lokala och medvetna val av råvaror i säsong. Med alltifrån vilt till höstfrukter och svamp.

- Finalisterna har verkligen tagit fasta på att bröd är bland det mest hållbara vi kan äta, och tillsammans med bidragens innovativa pålägg och fyllningar så blir finalmackorna väldigt klimatsmarta. Jag är väldigt imponerad över finalisternas förmåga att tänka nytt, samt hur alla lyft fram deras bidrag som matiga lunchalternativ. I Mack-SM får mackan som måltid den uppmärksamhet den så förtjänar! Det känns riktigt bra att vi kan fortsätta lyfta vår fantastiska bransch, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Resultat Mack-SM 2020

1.”Grön macka”, Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri, Stockholm
Mikaelas ”Grön macka” är en hyllning till svensk matkulturs två trotjänare, potatis och gul lök. Mackan är matig, mättande och moffig, som Mikaela själv benämner den. Brödet är gjort på algot- och Ölandsvete med potatis. Mellan bröden ryms rostad lök-majonnäs, två friterade lökringar, syrad lök och potatiskrisp.

  1. “Kejserligt”, Annica Brännborn, ICA Maxi Kristianstad
    Ett smakrikt jordärtskocksbröd gjord på levain, med rostat hasselnötssmör, machésallad, prästostkräm, friterade jordärtskocksskal och sötsyrliga blåbär. Samt huvudrollsinnehavaren, den smörstekta kejsarhatten.
  2. “Höstdröm på rostat dinkel”, Michaela Andersten, frilansande bagare, Rotebro
    En riktig höstdröm är vad Michaela skapat. Basen är ett surdegsbröd med rostade dinkelflingor där bland annat krämig hummus, kronärtskocksröra med basilika, picklade äpplen för extra krispighet, norrländsk grillost, pinjenötter och lila morötter skapar en fräsch vegetarisk macka i säsong.

    Delad fjärdeplats utan inbördes ordning

”Caesarish” av Jennie Wester, K-märkt, Stockholm
”Mak-grill” av Anders Svensson, Bageriet Sjöstrands, Munka-Ljungby
”Återbrukaren” av Marica Lundberg, Estvalls Bageri & Konditori, Moheda
”Oh my sweet deer” av Liv Johansson, Kaffestugan i Böda, Öland
”En glimt av hösten” av Veronica Vikström, Bageri Kardemumma, Täby

Juryn som bedömde mackorna bestod av:

Amanda Bäckström, juryordförande, coach för juniorbagarlandslaget, tidigare bagare i Svenska bagarlandslaget

Gabriel Olsson, vinnare “Mack-SM 2020”

Mattias Wallmark, driver Lundbergs bageri

Kim Lund, vinnare ”Årets Bagare 2016”, tidigare bagare i Svenska bagarlandslaget

Magnus Hellman, produktutvecklingschef på Kåkå

Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer och bagare/konditor.

 

Se filmen från Mack-SM 2021

 

Om Mack-SM

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har drygt 400 medlemsföretag. Segraren i Mack-SM 2021 vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte. Mer information om finalister och tävlingsmackor finns på: www.macksm.se

 

För mer information om Mack-SM:

Martin Lundell, vd hos arrangören Sveriges bagare & konditorer, martin@bageri.se, 0703-64 67 94

 

För mer information och intervjuer med finalisterna, vänligen kontakta:

Jonatan Peterson, presskontakt, jonatan@futurnutire.com, 0709 23 95 41