Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

06 oktober 2021

De kan vinna Mack-SM 2021

Sveriges godaste tävling är åter tillbaka när landets bästa mack-makare ska utses under Mack-SM 2021. Som alltid kommer det bjudas på stor kreativitet och inspiration när åtta finalister gör upp om förstaplatsen. Årets tävling går av stapeln den 10 november på Stockholmsmässan.

Vad sägs om en macka gjord av jordärtskocksbröd med hasselnötssmör, prästostcremé toppad med sötsyrliga blåbär? Eller varför inte ett grillat levainbröd med dragonsmör, fluffig potatismousse med en varmrökt makrillfilé ovanpå? Under Mack-SM tas svängarna ut rejält och här bjuder finalisterna på stor inspiration, nya trender och kreativitet. Mackan har under de senaste åren blivit ett naturligt, hållbart och matigt inslag både på restaurangers och caféers menyer.

 

  • I Mack-SM får mackan åter den plats den verkligen förtjänar! Under det senaste året med mycket hemarbete har den enklare lunchmackan blivit ett naturligt inslag i de svenska hemmen, men nu kan vi åter gå ut och njuta av riktigt bra mackor med hög klass och nya fina smaker. I årets upplaga kommer finalisterna bjuda på massor av inspiration kring hur mackan kan bli ett riktigt gott, nyttigt och hållbart inslag på svenskarnas lunchtallrik framöver, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

 

Under finalen ska finalisterna skapa 20 mackor på endast 45 minuter, vilket under tidigare finaler skapat stor dramatik för såväl deltagare som åskådare. Allt förutom brödet och eventuellt protein som kött, fisk eller fågel tillreds och skapas på plats från grunden. På grund av de tidigare restriktionerna för folksamlingar och den inställda mässan kommer finalen den 10 november kunna följas på plats av en begränsad publik och media. Övriga mackintresserade kan se en sammanfattning och prisutdelningen som sker i live-sändning på www.macksm.se den 10 november kl. 15.00. Här kommer den stora publiken som vanligtvis samlas på plats kunna se de åtta finalisterna göra upp om SM-titeln.

 

Här är årets tävlingsbidrag och finalister i Mack-SM 2021

”Caesarish” av Jennie Wester, K-märkt, Stockholm

”Mak-grill” av Anders Svensson, Bageriet Sjöstrands, Munka-Ljungby

”Höstdröm på rostat dinkel”, Michaela Andersten, frilansande bagare, Rotebro  

”Återbrukaren” av Marica Lundberg, Estvalls Bageri & Konditori, Moheda

”Kejserligt” av Annica Brännborn, Ica Maxi i Kristianstad

”Oh my sweet deer” av Liv Johansson, Kaffestugan i Böda, Öland

”En glimt av hösten” av Veronica Vikström, Bageri Kardemumma, Täby

”Grön macka” av Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri, Stockholm

 

För mer information om Mack-SM:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer

martin@bageri.se

0703-64 67 94

 

För mer information, pressackreditering och intervjuer med finalisterna:

Jonatan Peterson, presskontakt Mack-SM

jonatan@futurniture.se

0709-23 95 41

 

Om Mack-SM

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har drygt 400 medlemsföretag. Segraren i Mack-SM 2020 vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte. Mer information om finalister och tävlingsmackor finns på: www.macksm.se