Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

09 november 2018

Zero-Waster-mackan MackGyver vinnare av Mack-SM 2018

Dagsgammalt surdegsbröd bakat med fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon, toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingongrette är Sveriges bästa macka 2018. Det stod klart idag, den 9:e november, då finalen i Mack-SM 2018 hölls på Sthlm Food & Wine. Bland de åtta finalistmackorna fanns bland annat rågsurdegslimpa med kålsallad, porter- och spenatbröd med pastrami och surdegsbröd med betor och shiitake. Vinnarmackan Mack-Gyver tillagades av Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.

Lätt och luftig, frasig och mättande, kall eller varm. Mackor kan varieras i det oändliga och finns det någon som inte har en särskild favoritmacka som gör sig påmind när hungern tränger sig på? Mack-SM, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, är en hyllning till just mackan.

När finalen i Mack-SM 2018 gick av stapeln var det surdegsmackan Mack-Gyver, skapad av Mikaela Fischerström, som kammade hem vinsten med juryns motivering: 

Årets vinnarmacka har en ambition att ta såväl tävlingen som hela vår värld in i framtiden. Det andra kastar i papperskorgen lyckas årets mackskapare omvandla till en riktig smaksensation. Mackan flörtar inte bara med årets jury utan också med framtida generationer. Ett zero-waste-tänk gör årets vinnare i Mack SM till en riktig hjälte och en enhällig jury har enats om en ljusare framtid.

– Fy vad härligt det känns, Sveriges bästa macka! Zero-waste är det som kännetecknar min macka, den är klimatsmart på riktigt. Brödet är dagsgammalt och alla delar av råvarorna som går att använda används, exempelvis är skalet från både morötterna och rödbetorna ingredienser i brödet . Det är så roligt att konceptet nådde fram, det är nutida och går att relatera till, speciellt efter den varma sommaren vi har haft. Själva mackan är både god och enkel. Nu har jag bevisat att det går att göra en riktigt schysst macka på ett riktigt schysst sätt, säger Mikaela Fischerström, vinnare i Mack-SM 2018.

Variation och hållbarhet
Årets mackor visade både gastronomiskt hantverk och klimatsmarta val med grönt i både bröd och fyllning. Surdegsbrödets mångsidighet visades inte bara upp i vinnarbrödet. Ett annat bidrag hade surdegsbröd bakat med ruccola och Västerbottensost som bas.

– Flera av finalisterna har genom sin macka velat förmedla något större. Val som reflekterar vår samtid – vilket är precis vad vi är ute efter! Det är ingen nyhet att bröd är ett nyttigt och miljömedvetet måltidsval särskilt i kombination med närproducerade råvaror. Därför är jag säker på att de här smakrika mackorna med deras innovativa sammansättning av ingredienser kommer att inspirera resten av branschen, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Tuffa villkor i tävlingen
Under tävlingsdagen skapades inte bara ett exemplar av bidragen. På endast 45 minuter skulle 20 stycken likadana mackor tillagas och bedömas av en jury inom kriterierna smak, estetik, innovation och hygien. Även den ekonomiska aspekten var ett kriterium så kalkylen bör göra mackan prisvärd.

 

Resultat Mack-SM 2018

Vinnare:
Mack-Gyver, skapad av Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm

Andraplats:
Macka Beta Best, skapad av Viktor Lind som är delägare och kock på Scandwich i Malmö

Tredjeplats:
SmakExplosion, skapad av Tomas Persson som äger och arbetar på RoslagsBageriet i Norrtälje

Delad fjärdeplats:
Gimmechurri!, skapad av Erica Andersson som driver Möllers Bageri & Konditori i Ystad

Amore, skapad av Jeanette Ekerås som driver och arbetar på Mormor Bättys Kringlor i Vårgårda

Renklämma 2.0 med twist, skapad av Emma Laiti som driver och är kreativ ledare på Hemmagastronomi Matbar, Deli och Bageri i Luleå

Orange is the new good!, skapad av Ronja Sander som arbetar på Malmborgs Konditori i Jönköping

Gutt Tugg!, skapad av Lilian Sagerfors som driver och arbetar på Ekenäs Hantverksbageri i Kalmar

 

Juryn som bedömde mackorna bestod av:
Juryordförande Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015 som äger och driver Spånga Konditori och Bullar & Bröd i Stockholm.

Sandra Lindbom, vinnare av Mack-SM 2017 som arbetar på Kopparlundens bageri i Västerås.

Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer.

Liselott Svensson, vinnare av Mack-SM 2014 som arbetar på Bageri Rosetten i Jönköping.

Gustav Fagerman, Årets Bagare 2018, som driver Artisan Bread i Karlstad.

Yohan von Engelhardt Volle, kock och produktutvecklare från bagerileverantören KåKå.

 

Högupplösta bilder på finalistmackorna och finalisterna, recept och mer information:
www.macksm.se

För mer information om Mack-SM:
Martin Lundell, VD hos arrangören Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se, 0703-64 67 94

För mer information om och intervjuer med finalisterna, vänligen kontakta:
Nena Javadian, presskontakt Kelly and Pling
nena.j@kellyandpling.com, 0735-71 14 14

Om Mack-SM 
Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste macka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå.