Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

08 oktober 2018

I november avgörs Mack-SM 2018 – här är finalisterna

Den 9 november kommer åtta finalister från hela landet till Sthlm Food & Wine för att tävla om vem som gör den smakrikaste och mest innovativa mackan i Mack-SM 2018. Årets bidrag visar en tydlig hållbarhetstrend med lokala råvaror, och förhoppningen är att finalen bjuder på mackupplevelser i världsklass.

Vad sägs om ett bröd bakat på stenmalt mjöl och mörkrostat rågmjöl, toppat med äppelsallad, svartkål, rostlock och nyfriterad schalottenlök? Under Mack-SM får vi på plats vara med när nya trender skapas utifrån spännande kombinationer av smak, utseende, nyttighet och innovation. I tävlingen utvärderar juryn både mackans gastronomiska potential och finalisternas strategier för att tillverka mackan på ett effektivt och ekonomiskt sätt. Under finalen är utmaningen för de tävlande att skapa 20 mackor på endast 45 minuter. Allt förutom brödet och eventuellt tillagat kött, fågel eller fisk, ska skapas från grunden, vilket gör tävlingen till ett gastkramande race mot klockan. Det krävs med andra ord mycket för att kunna titulera sig Svensk Mästare i Mack-SM 2018. Kreativitet, ett högt tempo och smaksäkerhet är bara några av de kvaliteter som behövs för att slutligen övertyga juryn.

– Mack-SM är tävlingen där vi vill se innovativa mackor. Ingredienserna i kombination med brödet ska kittla smaklökarna och bland årets bidrag ser vi tydliga hållbarhetstrender med lokal förankring. Mackorna i finalen av Mack-SM uppmuntrar hela branschen och alla mack- och brödfantaster ute i landet att prova nya kombinationer och smaker. Vi ser en trend i att det klimatsmarta brödet nu även kombineras med klimatsmarta tillbehör, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Mackan är allround-måltiden som både kan spela huvudrollen under helgbrunchen och även agera räddaren i nöden när man är riktigt hungrig efter en lång dag på jobbet. Undersökningar från Brödinstitutet pekar på att den pågående snabbmatstrenden har gjort mackan till ett hett alternativ för dem som önskar snabba, goda och bekväma måltidslösningar. Finalisternas bidrag i Mack-SM 2018 spås ha stort inflytande över kommande bröd- och macktrender inom café och bageriverksamhet under nästa år.

 

Finalisterna i Mack-SM 2018 är:

”Gimmechurri!” - Erica Andersson
”Amore” – Jeanette Ekerås
”Renklämma 2.0 med twist” – Emma Laiti
”Macka Beta Best” – Viktor Lind
”Orange is the new good!” – Ronja Sander
”Gutt Tugg!” – Lilian Sagerfors
”SmakExplosion” – Tomas Persson
”Mack-Gyver” – Mikaela Fischerström

 

Juryn som bedömer mackorna består av:

Juryordförande Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015 som äger och driver Spånga Konditori och Bullar & Bröd i Stockholm
Sandra Lindbom, vinnare av Mack-SM 2017, Kopparlundens bageri
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
Liselott Svensson, vinnare av Mack-SM 2014 som arbetar på Bageri Rosetten i Jönköping
Gustav Fagerman, Årets Bagare 2018, som driver Artisan Bread i Karlstad
Yohan von Engelhardt Volle, kock och produktutvecklare från bagerileverantören KåKå

 

Högupplösta bilder på finalisternas mackor, samt porträttbilder hittar ni här.

För mer information om Mack-SM:
Martin Lundell, vd hos arrangören Sveriges bagare & konditorer, martin@bageri.se, 0703-64 67 94

För mer information och intervjuer med finalisterna, vänligen kontakta:
Nena Javadian, presskontakt Kelly and Pling, nena.j@kellyandpling.com, 0735-71 14 14

Om Mack-SM och Sveriges bagare & konditorer
Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har ca 450 medlemmar.