Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

09 november 2017

Sandra Lindbom från Västerås är vinnare i Mack-SM 2017

Mättande mackor har idag blivit ett självklart alternativ som lunch eller middag. Idag, den 9 november, tävlade åtta finalister från hela Sverige i Mack-SM 2017 på Sthlm Food & Wine i Stockholm. Efter en intensiv finaldag kammade till slut Sandra Lindbom från Västerås hem förstaplatsen i årets tävling med mackan Local hero. Mackan var gjord på honungsbröd och var toppad med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Grattis till vinsten Sandra Lindbom!

Sandra Lindbom kammade hem vinnartiteln med Local hero, med juryns motivering: 

”Mjukt, krämigt, hårt, sött, syrligt och salt i en och samma macka låter som en omöjlighet. Årets vinnare har lyckats kombinera en mängd intryck för både smaklökar och ögon till en imponerande helhet som får juryn att jubla. Vinnaren i Mack-SM 2017 går från att vara en lokal mack-hjälte till att inspirera hela Sverige. Grattis Sandra Lindbom med mackan Local hero!”

– Vilken finaldag vi har haft! Genom sina bidrag visade finalisterna i årets Mack-SM på både stor kunskap och ett genuint intresse för vad en trendig macka ska innehålla. Eftersom mackan är var fjärde svensks middagsalternativ känns det härligt att just årets finalister får vara med och inspirera samt påverka trenderna, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Vinnarmackan Local hero var gjord på honungsbröd och var toppad med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon. Utöver den ärofyllda titeln vinner Sandra Lindbom även 10 000 kr som får disponeras fritt i utbildningssyfte.

– Fantastiskt kul och smickrande! Att jag skulle vinna hade jag aldrig vågat hoppas på. Jag var nervös att tiden skulle bli svår att hålla, men allt satt som en smäck idag. Jag hade gjort ett eget tidsschema, som gjorde det enklare att hinna med allt. Att juryn utsåg Local hero till vinnare, en macka med råvaror från lokala hjältar, gör att jag fått ett kvitto på att jag är på rätt spår. Lokalt producerade råvaror är vägen att gå helt enkelt, säger Sandra.

Finalen av Mack-SM hölls i år för femtonde året. Under finaldagen hade varje finalist 45 minuter på sig att skapa sin macka i 20 stycken exemplar. Allt skapades på plats, förutom brödet som finalisterna fick baka i förväg.

 

I juryns bedömning av finalisternas mackor såg de särskilt till smaken, utseendet och hur nyskapande mackan är. Mackan ska även inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt. Bakom tävlingen står branchorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

 

Resultat

Vinnare:
Sandra Lindbom från Västerås med mackan Local hero

Andra plats:
Maria Nyström från Stockholm med mackan DuraBilly

Tredje plats:
Tomas Persson från Norrtälje med mackan Hickory-drömmar


Delad fjärdeplats:
Emma Olofsson Persson från Kristianstad med mackan Åhusklämman

Felix Wedman från Nordmaling med mackan Skogstokig

Jeanette Stegman från Helsingborg med mackan Dansk klassiker 2.0

Kajsa Brandt från Jönköping med mackan Beetbox

Erica Andersson från Ystad med mackan Till havs

 

Juryn som bedömde mackorna var:

Nina Johansson, Ninas konditori

Frida Lundh, vinnare av Mack-SM 2016

Ått Padtum Söderström, vinnare av Årets Bagare 2017

Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer

Gabriella Strömberg, KåKå

Anna K Sjögren, kostvetare och frilansskribent

 

Högupplösta bilder på samtliga finalisters mackor finns här.

 

För mer information om Mack-SM:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se, 0703-64 67 94

För mer information och intervjuer med finalisterna, vänligen kontakta:
Nena Javadian, presskontakt Kelly and Pling
nena.j@kellyandpling.com, 0735-71 14 14

Om Mack-SM och Sveriges bagare & konditorer

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har 450 medlemmar.