Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

10 november 2016

Pressmeddelande Vinnare Mack-SM 2016

Frida Lundh från Sölvesborg är vinnare i Mack-SM 2016! Matiga mackor på rustika bröd med inspiration från hela världen är något av det trendigaste just nu, i alla fall om man ska tro några av Sveriges skickligaste mackmakare. Idag, den 10 november, tävlade de åtta finalisterna i årets Mack-SM på STHLM Food & Wine i Stockholm. En jury bestående av bland annat Årets Bagare och Årets Kock utsåg Frida Lundh från Sölvesborg till vinnare av Mack-SM. Frida tog hem vinsten med den nyskapande, mättande och goda mackan Japan tur & retur som var gjord på sjögräs-surdegsbröd innehöll bland annat limegravad lax. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Grattis till vinsten Frida Lundh!

Frida Lundh kammade hem titeln och blev juryns favorit med motiveringen:
Med ett tydligt tema, som genomsyrar hela mackan, har Frida skapat en välbalanserad och innovativ måltid. Vinnarmackan är matig och fräsch. Det oväntade brödet, som innehåller alger och sesam, är både spännande och smakrikt. Med inspiration och smaker från Japan, är Fridas skapelse lika god som dekorativ. En riktig fullträff helt enkelt!

–I årets tävling såg vi en genomgående tråd i att mackorna hämtat inspiration från maträtter från olika delar av världen. Finalisterna har skapat en hel måltid på mackan, en måltid som både är mättande och klimatsmart, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Vinnarmackan Japan tur & retur var gjord på ett sjögräs-surdegsbröd och innehöll bland annat limegravad lax, wasabimajonnäs och grön sallad på avokado och spenat. Ett smak– och utseendemässigt konstverk kort och gott. Utöver den ärofyllda titeln vinner även Frida Lundh en trendspaningsresa till Chicago med bagerigrossisten och tävlingssponsorn KåKå.

–Otroligt hedrade och roligt att vinna Mack-SM! På grund av snökaos och inställda flyg fick jag snabbt hitta nya lösningar för råvarorna. Till exempelvis bakade jag nytt bröd på ett bageri i Stockholm. Så jag är verkligen nöjd med min insats! Mackan blev faktiskt fantastiskt bra om jag får säga det själv och allt känns bara toppen. Trots lite snökaos i början, säger Frida Lundh, vinnare i årets Mack-SM.

Finalen av Mack-SM arrangerades på STHLM Food & Wine i Stockholm och avgjordes genom att de åtta finalisterna från hela Sverige på plats, och från grunden, skapade 20 mackor var på 45 minuter. Brödet fick finalisterna baka i förväg.

Mack-SM har arrangerats fjorton år i rad. Bakom tävlingen står branchorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Eftersom försäljningen av mackor ökar stadigt på svenska konditorier vill branchorganisationen lyfta mackan genom att kora landets godaste, trendigaste och bästa lunchmacka.

En jury bedömde mackorna utefter nytänkande/koncept, smak, utseende, tillvägagångssätt och ekonomi. Juryn som bedömde mackorna bestod av Jimmi Eriksson – Årets Kock 2016, Kim Lund – Årets Bagare 2016, Johan Blidberg – vinnare Mack-SM 2015, Anna K Sjögren – matskribent och kokboksförfattare och Gabriella Strömberg, mackexpert från bagerigrossisten KåKå.

 

Resultat

Vinnare:
Frida Lundh från Sölvesborg med mackan Japan tur & retur

Andra plats:
Lotta Svensson från Jönköping med mackan Småland 2.0

Tredje plats:
Nina Sandström från Stockholm med mackan Skärgårdsbris

Delad fjärdeplats:
Lizzie Dahlén från Kungsbacka med mackan Tågluffarmacka
Ellen Axeborg från Huskvarna med mackan Till skogs
Marica Lundberg från Moheda med mackan Det lilla blå
Tobias Andersson från Höga Kusten med mackan Hemvändare
Linda Dahlqwist från Åhus med mackan Vego-Greta

Högupplösta bilder på finalisternas mackor, recept och mer information:
www.mack-sm.se

För mer information om Mack-SM:
Martin Lundell, vd hos arrangören Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se, 0703-64 67 94

För mer information och intervjuer med finalisterna, vänligen kontakta:
Nena Javadian, presskontakt Kelly and Pling
nena.j@kellyandpling.com, 0735-71 14 14

Om Mack-SM och Sveriges bagare & konditorer

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har 450 medlemmar. Förutom Mack-SM arrangerar Sveriges bagare & konditorer även Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget. Organisationen ger även ut tidningen BRÖD www.bageri.se