Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

07 november 2013

Mattias Vogel vinnare i Mack-SM 2013

Idag avgjordes finalen i Mack-SM där åtta finalister gjorde upp om vem som gör Sveriges bästa macka. Segraren, Mattias Vogel från Delselius Konditori i Gustavsberg vann med sin macka: ”Glöd på bröd”, ekologiskt surdegsbröd med paprikacreme med feta- och philadelphiaost, grillad kycklingfilé, grillad paprika, inlagd rödlök, rucola och ärtskott. På andra plats kom Marine Berggren från Spånga Konditori i Spånga och på tredje plats Sara Johansson från Ninas Konditori i Mörrum. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

För elfte året i rad avgjordes idag Mack-SM, tävlingen som korar Sveriges mest nytänkande och näringsriktiga macka. De tävlande färdigställde 20 mackor var under den 45 minuter långa finalen som avgjordes på Mitt Kök-mässan i Stockholm. Tävlingsutmaningen var att skapa ett helhetskoncept, en kostnadseffektiv lunchmacka som är både mättande och nyttig. En expertjury bedömde mackorna utifrån kriterierna smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen.
 
Efter juryns bedömning utsågs Mattias Vogel från Värmdö till segrare med motiveringen:
”Färgstark trendsättare med en bra kombination av syra, sötma och hetta på ett välarbetat bröd som framhävde färg och smak från fyllningen.”
 
– De matiga bidragen i årets Mack-SM visar att lunchmackan har blivit ett naturligt lunchalternativ för svenskarna. Mattias Vogel har verkligen lyckats med att ta fram en idé där helheten är både god, nyttig och mättande, dessutom en riktig fröjd för ögat. Det visar på stor yrkesskicklighet, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
 
Segraren i Mack-SM vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.
 
– Det känns helt fantastiskt att ha vunnit Mack-SM! Min macka har ett genomtänkt helhetskoncept och tydliga smaker vilket jag tror att juryn gillade. Det var ett otroligt starkt startfält i år så jag känner mig verkligen hedrad över att ha vunnit, säger Mattias Vogel, kallskänka på Delselius Konditori i Gustavsberg.
 

Juryn i Mack-SM 2013

Cecilia Lundin
Matskribent, Allt om Mat
Anders Levén
Känd TV-kock
Catarina Bennetoft
Talesperson Brödinstitutet
Günther Koerffer
Günthers brödstuga, vice ordförande SBK
Moa Brink
Bagarlandslaget, Lundbergs Konditori
Oscar Målevik
Bagare, Haga tårtcompani och bageri. 
 
För högupplösta bilder från finalen besök www.mack-sm.se där det även finns mer information om deltagarna samt recept på samtliga tävlingsmackor.
 
För ytterligare information om Mack-SM, kontakta:
Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer
Tel. 08-762 67 94, 070-364 67 94
E-post: martin@bageri.se 
 
För intervjuer med finalisterna, kontakta:
Malou Rönnmark, presskontakt Mack-SM
Tel. 070-794 42 64       
E-post: malou.ronnmark@prat.se

Resultat

Vinnare:
Mattias Vogel

Andra plats:
Marine Berggren

Tredje plats:
Sara Johansson
 
Delad fjärdeplats:
Christin Gustafsson
Elin Lindqvist
Emelie Wallin
Frida Åhl
Maria Lakatos