Tävlingen har succesivt förändrats och blivit tuffare under åren. Det första året som tävlingen genomfördes fick finalisterna ta med sig en färdig macka till juryn. År 2006 fick finalisterna på plats producera 20 stycken mackor på 45 minuter. Intresset från media för Mack-SM var stort redan från början, men under de senaste åren har detta intresse accelererat ytterligare.

Tävlingen är främst avsedd för kallskänkor, konditorer och bagare. Men egentligen är det ”själva mackan” som tävlar i Mack-SM, så den som tycker sig ha en intressant macka kan skicka in sitt bidrag. Dock ingår kriterier som kalkyl och recept eftersom mackan ska kunna tillverkas och säljas på ett konditori. Tanken är att man ska kunna  handla Sveriges bästa macka på ett café, i ett bageri eller konditori.

Tävlingsregler

Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Utmaningen är att skapa en lunchmacka. Med bröd som bas ska lunchen vara mättande och nyttig. Sen får din kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Råvarorna ska kunna hittas i hela landet alternativt kunna bytas ut mot lokala alternativ.

  • Brödet som bas
  • Att mackan har ett nytänkt helhetskoncept
  • Smak
  • Utseende
  • Att tillverkningen är effektiv och att kalkylen gör mackan prisvärd

Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.